foto: Henk Alleman in Marten Toonder Studio's

  Kunstschilder/illustrator Henk Alleman
 
Henk Alleman ging al jong schilderen en tekenen, evenals zijn oudere broer Han.
Vader Alleman had gewaarschuwd nooit kunstschilder te worden; dat betekende indertijd armoe. Om die reden besloot de jonge Henk Alleman illustrator te worden voor de Dag- en Weekbladpers. 
Hij tekende vele stripverhalen in oostindische inkt. 
Naast zijn baan als illustrator bleef hij het schilderen in olieverf. Dit is hij altijd blijven doen, ook naast zijn verdere succesvolle carriëre als handelsvertegenwoordiger.
Hij werkte allerlei ideeën in meerdere unieke en zelfbedachte nieuwe stijlen uit
Toen de gemeente Amsterdam zijn schilderkunst ontdekte, werd hem een tentoonstelling aangeboden in het Glazen Huis in het Amstelpark in Amsterdam-Buitenveldert.
Het grote succes inspireerde hem fulltime met schilderen door te blijven gaan waarna nog zo'n 25 exposities volgden.
Op latere leeftijd heeft hij het wat rustiger aangepakt en werkte hij vrijwel uitsluitend nog in opdracht en culturele dienstverlening.
 
Zijn kunst omvat niet alleen werken in romantisch-impressionistische schilderstijl (Haagse School).
Hij maakt ook experimentele kunst, evenals door de Stijlgroep (van Doesburg, Mondriaan, van der Leck), geometrische kunst en hij ontwikkelde nieuwe mogelijkheden en inzichten in een eigen unieke stijl.
Op zijn exposities zijn af en toe een aantal van zijn prachtige studies te zien welke hij maakte bij schildersvereniging de 'Onafhankelijken'. Omdat het hier meest academische naaktmodellen betreft worden deze niet overal getoond.
Een uitgebreide biografie is opgenomen in het Stripschrift numer 437 van maart 2014.