Monday, 22 January 2024 00:00

Henk Alleman kunstschilder/illustrator 12-9-1928 - 21-3-2023

Written by
Deze site bevat een hommage voor de kunstwerken van Henk Alleman
 
Henk Alleman is op 21 maart 2023 overleden op 94 jarige leeftijd. De afgelopen jaren werd hij regelmatig verrast door hernieuwde belangstelling voor zijn oude stripverhalen uit de krant. Zijn tekeningen van 60 jaar geleden werden uit archieven gehaald, afgestofd, gecontroleerd en waar nodig gereinigd om opnieuw uitgebracht te worden in luxe edities. Hij werd nog meerdere malen te gast gevraagd bij stripboek evenementen om te signeren. Dit deed hij met veel plezier waarbij hij tal van leuke mensen heeft ontmoet.
 

Zijn schilderskunst
Altijd de strijd met het onderwerp en de kleuren. Hoe het beeld te vangen. Soms een fel, dan weer een getemperd kleurgebruik. Liefst buiten, vaak binnen. Een kunstzinnige visie gegeven op een alledaags tafereel of onderwerp. Met plezier in zijn werk vastleggen wat op dat moment belangrijk was.

Een huis zonder kunst is een huis zonder ziel.
Genieten van kunst kun je leren, net als luisteren naar muziek en het drinken van een goed glas wijn. Kunst kopen is emotie. 
Wie de liefde wil..
De werken van Henk gingen over de grote thema's van het leven. Tegenstellingen worden zowel benoemd en uitvergroot als verenigd. Door nadrukkelijk in te zoomen op contrasten creeërde hij een spanningsveld dat zijn schilderijen nodig hebben om direct en onontkoombaaar bij de kijker binnen te komen. Ze appeleren aan gevoelens en ervaringen die iedereen herkent en toch zijn ze anders en heviger als gevolg van het visuele spektakel dat hij ontketent.

Henk volgde de klassiek tekenlessen naar model en leerde illustreren, visualiseren en vormgeven. Na zijn opleiding leerde hij omgaan met kleuren en geometrische vormen. 

Zijn kunst omvatte niet alleen werken in romantisch-impressionistische schilderstijl (Haagse School).
Hij maakte ook experimentele kunst, zoals ook de Stijlgroep (van Doesburg, Mondriaan, van der Leck), geometrische kunst en hij ontwikkelde nieuwe mogelijkheden en inzichten in een eigen unieke stijl.


Niet alleen particulieren, waaronder niet de minsten zoals Freddy Heineken, werden geboeid door zijn schilderkunst maar ook de gemeente Amsterdam. Hij exposeerde op tal van plaatsen. Zijn werken zijn onder meer te zien geweest in Amsterdam, het Glazen huis, het Novotel, de Hilton gallery in het Hilton hotel. Het grote succes hiervan inspireerde hem fulltime met schilderen door te blijven gaan waarna nog zo’n 25 exposities volgden waaronder in het Slotervaartziekenhuis maar ook in Weesp, Hillegom en nog vele andere plaatsen in Nederland.

Op zijn exposities waren af en toe een aantal van zijn prachtige studies te zien welke hij maakte bij schilders vereniging de ‘Onafhankelijken’. Omdat het hier meest academische naaktmodellen betreft werden deze niet overal getoond.

 

Henk Alleman kreeg tijdens het Brabants Stripspektakel, 11 en 12 mei, de Bulletje en Boonestaakschaal Stripschapsprijs 2019 uitgereikt en boeken gesigneerd in de MTVC kraam.

 
Een aantal van zijn werken worden binnenkort vrijgegeven voor verkoop in een andere website. Op de pagina biografie staat informatie die hij over zichzelf heeft geschreven. 

 

De collectie schilderijen is onderverdeeld in een aantal items.
Dit gedeelte bevat veel werken uit Amsterdam
Dit gedeelte bevat andere mooie plekken in Nederland en van
de grote steden zoals bijvoorbeeld Rotterdam.
Water en zeeën, oceanen of mooie vijverpartijen, alles met het onderwerp water is grotendeels bijeen
gezet.
Ook binnen Europa is veel inspiratie te vinden. Zo overal waar Henk geweest is heeft hij wel wat ideeën opgedaan. Naast een collectie in kleur heeft Henk ook een aantal werken in oostindische inkt getekend
 

 

 

 

More in this category: Schilderijen »